Als je opleidingsschema wijzigt (bijvoorbeeld door zwangerschap, onbetaald verlof of onderzoek), dan overleg/geef je dat eerst (door) aan je opleider. Daarna neem je contact op met de opleidingscoördinatoren in het UMC Utrecht. Als je opleider akkoord heeft gegeven voor de wijziging, dan zullen zij de wijziging voor je klaarzetten in MijnRGS. Vervolgens aan jou de taak om je schema te controleren en in te dienen.
Daarnaast wijzigen de data in je digitaal portfolio (onder het kopje Portfolio en vervolgens Periodes wijzigen). Dit moet je zelf aanpassen.
Als je reeds in je differentiatie zit en je wijziging heeft invloed op de start- en/of einddatum en/of de duur van de differentiatie, dan geef je dat ook door aan de NIV (dit gaat vooralsnog niet automatisch).
Als je registreert zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Zorg er in ieder geval voor dat je binnen één maand na je laatste opleidingsdag een verzoek tot registratie indient als geneeskundig specialist bij de RGS. Dat kan nadat je je C-formulier van je opleider hebt gehad (het C-formuliergesprek vindt doorgaans drie maanden voor je registratiedatum plaats). Daarnaast moet je je bij de NIV aanmelden voor registratie(s) van je differentiatie(s). Als je laatste opleidingsmaand in het UMC Utrecht is, krijg je van de opleidingscoördinatoren nog een bericht met alle lokale zaken die je moet afronden.
Allereerst heel hartelijk dank voor je inzet!
Als je opleiding te lijden heeft gehad onder COVID-19 kun je tot een half jaar verlenging van je opleiding krijgen. Ga hierover in gesprek met je opleider; samen bepalen jullie wat passend is. Daarnaast heeft de RGS een hele pagina met veel gestelde vragen rondom opleiden en COVID-19, zie deze webpagina.
In het bedrijfsleven is het al heel gewoon: een coach ter ondersteuning van je individuele doelen en wensen in jouw carrière. Waar wil je naar toe? Wat vind je belangrijk? Waar loop je tegenaan? Hoe haal je het beste uit jezelf? In de drukte van alledag is het soms lastig om stil te staan bij deze vragen en er tijd voor vrij te maken. In overleg met je opleider kun je in aanmerking komen voor een aantal coachingsessies. In deze sessies word je individueel begeleid door een professional in een vertrouwelijke setting. De insteek van ieder traject is jouw eigen, individuele behoefte. Er zijn een paar thema’s waar je aan kunt denken, zoals communicatie, werk-privébalans, perfectionisme & controle en ambities versus grenzen. Het is vooral bedoeld om het beste uit jezelf te halen en eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Bespreek je wensen met je opleider; hij of zij zal jou verder informeren.
Wil je je graag specialiseren in (het geven van) onderwijs? Dan is de Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) misschien iets voor jou! Vaak zijn daar allerlei mogelijkheden voor. Bespreek je wens allereerst met je opleider, hij of zij kan je informeren over de procedure in jouw ziekenhuis. In het UMC Utrecht is het gebruikelijk om hiervoor een korte motivatie te schrijven, waarna het opleidingsteam je verzoek al dan niet goedkeurt. Hou er overigens rekening mee dat een deel van de kosten voor eigen rekening zijn.
Speciaal voor aios die aantoonbare interesse hebben in leiderschap en organisatie en die hun managementtalenten willen ontwikkelen, biedt de Academie voor Medisch Specialisten de Talentenklas (start circa 1 à 2 keer per jaar). Als je hiervoor in aanmerking wilt komen bespreek je je wensen met je opleider. Samen bepaal je dan wanneer het goede moment in jouw opleiding is. Het is in ieder geval een vereiste dat je minstens één managementcursus hebt gedaan. Hou ook hierbij rekening dat een deel van de kosten voor eigen rekening zijn.
Bij de start van je opleiding wordt er een digitaal portfolio en bijbehorende smartphone-app van Reconcept voor je aangevraagd. Dit doet het secretariaat van het ziekenhuis waar je de opleiding begint. Als je wisselt van opleidingsinstelling, verhuist het portfolio met je mee. Daarnaast heeft Reconcept een hele pagina met veel gestelde vragen.
Indien je nog een vraag hebt die hier niet vermeld staat dan kun je ons dit kenbaar maken door middel van het contactformulier